Сіра гниль

06/01/2019
автор УкрАгро Ресурс

Культура, що уражуєтьсяВиноград

Тип збудника: Гриб

Назва збудника:  Botrytis cinerea Fr.

Захворювання поширене в усіх районах вирощування винограду. В більшості випадків проявляється на ягодах в період дозрівання. Іноді може утворювати цілі гнізда сірого пухнастого нальоту на ягодах. Особливо інтенсивного розвитку хвороба набуває при значних опадах після тривалої літньої посухи, в період дозрівання винограду. Опади сприяють посиленому сокоруху, а це призводить до розтріскування ягід. На них й поселяється збудник хвороби — незавершений гриб Botrytis cinerea Fr. порядку Hyphomycetales. Гриб може уражувати чубуки та саджанці під час зберігання, рідше уражує листя, пагони та суцвіття. Уражені органи покриваються повстяним нальотом сірого кольору.

Розвиток сірої гнилі на винограді призводить до втрати 30 - 40 а іноді і до 60 - 70% врожаю. Однак часто цю хворобу називають «благородною гниллю», так як за сухої осені вона слабо розвивається на ягодах, що сприяє швидшому випаровуванню води, зниженню кислотності та підвищенню концентрації цукрів у ягодах, а це підвищує якість вина. 

Методи боротьби:

Своєчасне обрізування, пасинкування та підв'язування рослин, знищення опалого листя, уражених грон та інших рослинних решток.

На зрошуваних землях - правильний полив.