Кріп

Кріп широко використовують як приправу. Незрілі плоди використовують для аромату хліба та чаю. Листя і молоді стебла придатні для засолювання овочів, приготування маринадів та консервування. Молоді пагони засолюють на зиму. Ефірне масло застосовують в кондитерській промисловості і миловарінні. Лікарською сировиною служать стебла, листя, суцвіття...

Пекінська капуста

Капуста пекінська - Однорічна перехреснозапильна рослина. Вона має високу поживну цінність, а за білково-амінокислотним складом вона випереджає інші капустяні рослини. У ній містяться вуглеводи, пектинові і азотисті речовини (0,5-1,6%), клітковина (0,8-2,5%), а також 6,1-8,6% сухої речовини. Особливо вона багата вітамінами: А (каротин) - 0,6-2,5...

Петрушка

Петрушка є однією з найпоширеніших культур для виготовлення приправ: вона є важливим інгредієнтом європейської, американської, африканської і східної кухонь. Її використовують як в свіжому, так і сушеному і рідше солоному вигляді. Крім того, що листя петрушки мають пряний смак, а гілочки служать чудовою прикрасою літніх салатів, вона ще й надзвичайно...

Цибуля батун

Цибуля-батун (Allium fistulosum L.) – багаторічна рослина родини лілійних. Це один з найбільш поширених видів багаторічної цибулі. Завдяки зимо-і морозостійкісті, а також короткому періоду спокою (від 1 тижня до 1 місяця), починає проростати вже під снігом і дає продукцію ранньою весною. На відміну від ріпчастої, у нього формується не справжня,...

Цибуля порей

Цибуля-порей має приємний слабкогострий смак. Використовують її в свіжому вигляді для приготування салатів, відвареною — для ароматизації овочевих юшок і як гарнір до рибних і м'ясних страв. Вона багата на цукри (6,5 %), вітамін С (35 мг%), білки (3 %), солі калію, заліза, кальцію, фосфору, містить вітаміни В1 В2, Е, РР, каротин, ефірну олію, до...

Цибуля ріпка на перо

Цибуля ріпчаста — найбільш поширений вид цибулі. Цибуля ріпчаста містить ефірну олію (до 30 мг%), вітамін С, рибофлавін, тіамін, каротиноїди, фітинову, лимонну і яблучну кислоти, цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза), флавоноїди, сполуки K, Fe, Mn, Zn, Co. При споживанні 80-100 г цибулі зеленої можна повністю задовольнити добову потребу організму...

Цибуля шалот

Здавна цибулю шалот вважають аристократичною, що приносить насолоду гурманам, оскільки вона соковитіша, м'якша і ароматніша ніж цибуля ріпчаста. Для неї характерний своєрідний специфічний, запашний аромат. Відрізняється ніжним, тонким смаком. Листя у шалот ніжніші, а цибулини, маючи високі смакові властивості, менш гострі, ніж у цибулі ріпчастої....