Баклажани та солодкий перець

Баклажани та перець солодкий – цінні овочеві культури родини Пасльонові. Хімічний склад баклажанів: сухі речовини 7,1-11,0%, цукрів 2,7-4,0%, білків 0,6-1,4%, жирів 0,1-0,4%, солі фосфору, калію, кальцію, заліза, каротин, а також велика кількість вітамінів групи В і клітковини. Перець дуже багатий на вітаміни (особливо на вітамін С – як...

Диня

Дині вирощують переважно на півдні і південному сході України (Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька області та  АР Крим). Плоди дині є цінним харчовим і дієтичним продуктом, який використовується в їжу в свіжому та переробному вигляді. Диня містить безліч вітамінів, мікроелементів, але вона досить калорійна....

Кавун та гарбуз

Баштанні культури – це гарбуз, кавун, кабачок та інші культури, які відносяться до родини Гарбузових. Кавуни вирощують переважно на півдні і південному сході України (Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька області та АР Крим), а кабачки – на всій території України. Плоди баштанних культур є цінним харчовим і...

Капустяні

Капуста – важлива овочева культура, яка вражає споживачів своїми смаковими властивостями та видовим різноманіттям (капусти: білоголова, червоноголова, цвітна, брюссельська, броколі, кольрабі, савойська, пекінська та китайська). Рекомендації щодо проведення позакореневого підживлення капусти комплексними мікродобривами...

Коренеплоди

Коренеплоди – це овочі, в яких є їстівним потовщений стрижневий корінь. Представлені морквою, буряком, редькою та іншими культурами та умовно поділяються на овочі типу моркви, типу буряка та типу редьки. Харчова цінність коренеплодів обумовлена високим вмістом компонентів: азотистих речовин від 0,4% (ріпа) до 3,5% (буряк), вітаміну С - від 0,2мг%...

Огірки

Огірок - одна з найпоширеніших і найулюбленіших овочевих культур, плоди якої ми споживаємо і в зеленому недоспілому вигляді, і протягом усього року у свіжому (тепличні огірки), малосольному, маринованому і солоному вигляді. В огірках міститься велика кількість натрію, хлору, клітковини та інших корисних речовин. Огірок - однорічна теплолюбна...

Томати

Томат - одна з найважливіших овочевих культур. Плоди томатів містять велику кількість вітамінів B1 , B2, C , P, PP, провітамін A, цукри (2,1-8,8%), яблучну і цитринову кислоти та мінеральні речовини . Томати споживають свіжими, вареними , солоними , маринованими ; з них виготовляють томатний сік , томат-пюре , кетчуп та ін....

Цибулеві

Цибулеві культури : цибуля ріпчаста, цибуля-шалот, цибуля-батун, цибуля багатоярусна, цибуля-порей, цибуля-шніт, цибуля-слизун, часник. Ці культури мають важливе значення для раціону людини, оскільки є корисними і вживаються в їжу у свіжому вигляді або готуються різноманітними способами. Цибуля містить ефірну олію (до 0,15%), вітамін С,...