Ячмінь ярий вирощують в Україні як продовольчу, кормову й технічну культуру. Проте, за обсягом використання його продукції в народному господарстві він є насамперед однією з цінних зерно-фуражних культур, частка якої в балансі концентрованих кормів є значною. Ячмінь є важливою продовольчою культурою. Із зерна скловидного крупнозернистого...
Велике значення має ячмінь у виробництві пива. Найбільш цiннi для цього сорти дворядного ячменю з добре виповненим i вирівняним за крупністю зерном. Для одержання якісного пива необхідне зерно певного біохімічного складу, що забезпечується поєднанням трьох чинників: пивоварний сорт, вiдповiднi ґрунтово-кліматичні умови i технологія вирощування....
Ячмінь озимий має багато позитивних якостей: він дає зерно нового врожаю на 10-14 днів раніше за озиму пшеницю, ячмінь ярий та інші зернові культури, а урожайність його на 1,0-1,5 т/га вища, ніж у ярого ячменю (7-8 т/га і більше). Зерно ячменю містить 12% білку, понад 75% вуглеводів, 2,1% жиру. В 1 кг зерна міститься 1,2 к.о. і 100 г...
Тритікале – штучно створений селекціонерами гібрид жита та пшениці. В Україні поширені в основному озимі форми (2-річні). Рослини тритікале сильно кущаться, мають високу морозостійкість (більшу ніж в пшениці), стійкі до грибкових та вірусних захворювань, мать високий вміст білку в зерні та менш вимогливі до родючості ґрунтів, оскільки їхня...
Рис - одна з найважливіших круп’яних культур родини злакових. З рисового зерна виготовляється крупа і крохмаль, а з рисових зародків – масло. Рис є джерелом складних вуглеводів (78%), білків (7-8%), а також містить клітковину (3%) і мінеральні речовини (незначна кількість фосфору, цинку, заліза, кальцію і йоду), вітаміни групи В (тіамін-В1,...
Пшениця яра має зерно з високими хлібопекарськими і круп'яними властивостями та містить більше білку (14-16% м'яка, 15-18% тверда) і, відповідно, клейковини (28-40%), ніж зерно пшениці озимої. Це дозволяє використовувати його як поліпшувач при випіканні хліба. Зерно пшениці ярої твердої використовують для виробництва кращих сортів макаронів,...
Пшениця озима - найважливіша продовольча культура у 43 країнах світу. У хімічний склад зерна входять усі необхідні для харчування людини елементи: білки, вуглеводи, жири, вітаміни, ферменти і мінеральні речовини. Найважливішим компонентом зерна є білок (8-22%) та клейковина. Жодний інший хлібний злак не має такого цінного поєднання цих...
Просо – цінна хлібна, технічна і кормова культура. Зерно проса містить 55-58 % крохмалю , 10-11 % білку, 4 % жиру , характеризується високим вмістом клітковини (3-8%). З проса виробляють крупу, борошно та корм для худоби (зерно, лузгу, солому). Просо є цінною круп’яною культурою, яка здатна забезпечити відносно високі і досить стабільні...
Овес – цінна продовольча, кормова і технічна культура, оскільки зерно його містить 10% білку, 37-48% крохмалю. Зерно вівса використовують для виробництва крупи (займає перше місце за поживністю), борошна (кондитерська промисловість), вівсяної кави, комбікормів (зерно і солома) та як концентрований корм для тварин. Овес вирощують на зелений...
Кукурудза – це одна з основних зернових культур України, що має найвищу урожайність. Білок кукурудзи містить незамінні для організму людини амінокислоти і має високий вміст крохмалю у зерні. Серед зернових культур, кукурудза має найвищий винос та коефіцієнт засвоєння мікроелементів із ґрунту. На формування 1 т зерна і відповідної кількості...
Жито озиме — це культура, яка вирощується людиною для отримання зерна на харчові та кормові цілі. Зерно жита використовується для виготовлення певних сортів хліба (український хліб містить 20-80% житнього борошна), пива , віскі , горілки та інших продуктів, також часом споживається в їжу цільне зерно, приготовлене у вигляді каші ....
Гречка - одна з найважливіших круп'яних культур. Середній вміст білку в зерні становить 9%, крохмалю - 70%, жиру - 1,6%. Основний продукт, що виробляється з гречки - гречана крупа, що володіє високими смаковими й дієтичними властивостями. Гречану солому використовують як добавку до кормів, додаючи солому зернових культур, оскільки вона є...