Петрушка є однією з найпоширеніших культур для виготовлення приправ: вона є важливим інгредієнтом європейської, американської, африканської і східної кухонь. Її використовують як в свіжому, так і сушеному і рідше солоному вигляді. Крім того, що листя петрушки мають пряний смак, а гілочки служать чудовою прикрасою літніх салатів, вона ще й надзвичайно корисна. У її листках міститься вітаміну С у 5 разів більше, ніж у лимоні і апельсині, а також вітаміни В1, В2, К, РР, солі заліза, калію, магнію, кальцію, фосфору. 50 грамів цієї зеленої травички з легкістю забезпечують добову потребу людини у вітаміні С і каротині.
Рекомендації щодо проведення позакореневого підживлення петрушки комплексними мікродобривами
№ | Фаза розвитку | Препарат | Норма внесення, л/га(т) | Значення | ||||
1 рік | ||||||||
1 |
Обробка насіння |
«РОСТОК» Макро |
3 |
Підвищення якості посівного матеріалу (енергія проростання і схожість) та забезпечення поживними елементами на початкових фазах росту і розвитку. |
||||
2 |
Через 15 діб після появи сходів |
«РОСТОК» Макро |
2 |
Прискорення та збільшення виходу зеленної продукції (товарна продукція через 30-40 діб після появи сходів). |
||||
3 |
Після кожного |
«РОСТОК» Макро |
2 |
Прискорення відростання зеленої маси шляхом інтенсифікації азотного живлення та покращення її якості (стимулювання накопичення вітаміну С). |
||||
2 рік | ||||||||
4 |
Через 5-10 діб після танення снігу |
«РОСТОК» Макро |
2 |
Прискорення росту та розвитку, збільшення вегетативної маси (товарна продукція через 10-20 діб після розставання снігу). |
||||
5 |
Після кожного зрізу |
«РОСТОК» Макро |
2 |
Прискорення відростання зеленої маси шляхом інтенсифікації азотного живлення та покращення її якості (стимулювання накопичення вітаміну С). |
Норма витрати робочого розчину 200-300 л/га.
За потреби рекомендується додатково вносити «РОСТОК» Марганець.
Вміст поживних елементів у добривах «УАРОСТОК»® та дози їх внесення розраховані відповідно до потреби рослин в них у певний період їх росту та розвитку.
Застосування мікродобрив «УАРОСТОК»® сприяє:
Мікродобриво | Склад мікродобрива, г/л | ||||||||||
N |
Р2О5 |
К2О |
MgO |
SО3 |
Fe |
Mn |
B |
Zn |
Cu |
Mo |
|
«РОСТОК» Макро |
60 |
120 |
60 |
0,2 |
10 |
1,4 |
1 |
0,2 |
2,2 |
2,5 |
0,055 |
«РОСТОК» Марганець |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
100 |
- |
- |
- |
- |
Мікродобрива «УАРОСТОК»® є нетоксичними для людей та бджіл, не викликають алергії та екологічно безпечні.
Підвищена скоростиглість зеленних культур надає їм особливої цінності. Рослини за короткий час формують велику масу зелені (за 20-50 днів), тому виносять з ґрунту багато поживних речовин. Коренева система цих культур мочкувата і слаборозвинена, тому велике значення має забезпечення їх макро- і мікроелементами. За недостатньої забезпеченості рослин поживними речовинами неможливо отримати високі врожаї, а тому проведення позакореневих підживлень є важливим і ефективним заходом у технології вирощування зеленних культур.
Бор (B) Покращує надходження азоту в рослини. Істотно впливає на вуглеводний і білковий обміни та інші біохімічні процеси в рослинах. За його нестачі порушується перехід вуглеводів і крохмалю із листків в інші органи, внаслідок чого гальмується процес фотосинтезу, незадовільно забезпечується вуглеводами коренева система та погіршується її розвиток. Він відіграє важливу роль у розвитку репродуктивних органів. Майже не рухається з нижньої частини рослини до точки росту, тобто не піддається повторному використанню. Цей мікроелемент підвищує посухостійкість і солестійкість рослин. Нестача бору посилюється за надмірного внесення калійних добрив і вапна. Борне голодування супроводжується порушенням вуглеводного і білкового обміну.
Магній (Mg) Магній входить до складу основного пігменту зеленого листя - хлорофілу. Магній підтримує структуру рибосом, зв’язуючи РНК і білок. Велика і мала субодиниці рибосом асоціюють разом лише в присутності магнію, який також необхідний для формування полісом і активації амінокислот. Тому синтез білка не йде при нестачі магнію, а тим більше за його відсутності. Магній є активатором багатьох ферментів. Важливою особливістю магнію є те, що він зв’язує фермент з субстратом по типу хелатного зв’язку (клешнеподібний зв’язок між органічною речовиною і катіоном). Так, наприклад, приєднуючись до пірофосфатнї групи, магній зв’язує АТФ з відповідними ферментами. У зв’язку з цим всі реакції, що включають перенесення фосфатної групи (більшість реакцій синтезу, а також багато реакцій енергетичного обміну), вимагають присутності магнію. Магній активує такі ферменти, як ДНК-і РНК-полімерази, аденозинтрифосфатазу, глютаматсінтетазу; ферменти, що каталізують перенесення карбоксильної групи - реакції карбоксилювання і декарбоксилювання; ферменти гліколізу і циклу Кребса, молочнокислого і спиртового бродіння. У ряді випадків вплив магнію на роботу ферментів визначається тим, що він реагує з продуктами реакції, зрушуючи рівновагу в бік їх утворення. Магній може також інактивувати ряд інгібіторів ферментативних реакцій.
Мідь (Сu) Мідь відіграє важливу роль в процесах фотосинтезу: надає хлорофілу більшої стійкості. Характерною особливістю дії міді є те, що цей елемент підвищує стійкість рослин проти грибкових і бактеріальних захворювань. За нестачі цього елементу гальмується ріст генеративних органів, зменшується інтенсивність фотосинтезу. Нестача міді зумовлюється вапнуванням ґрунтів, високими температурами ґрунту та повітря.
Марганець (Мn) Фізіологічне значення марганцю полягає у тому, що він бере участь в окисно-відновних реакціях у рослинних клітинах і пов’язаний з діяльністю окиснювальних ферментів – оксидаз. У разі нестачі цього елемента знижується інтенсивність окисно-відновних процесів і синтезу органічних речовин у рослинах.
Марганець бере участь і в транспортуванні речовин по органах рослин. Він відіграє важливу роль у процесах засвоювання амонійного та нітратного азоту. При амонійному живленні рослин він діє як сильний окисник, а при нітратному – як сильний відновник. Отже, у разі нестачі марганцю порушується відновлення нітратного азоту, що призводить до нагромадження нітратів у тканинах рослин – досить негативного явища.
Марганець бере участь не тільки в процесі фотосинтезу, а й у синтезі вітаміну С. За нестачі марганцю в рослинах знижується синтез органічних речовин, зменшується вміст хлорофілу в рослинах, що призводить до захворювання їх на хлороз. Перешкоджають засвоєнню марганцю низька вологість повітря, низька температура ґрунту і похмура погода. Нестача марганцю спостерігається на ґрунтах з нейтральною або лужною реакцією, а на кислих - доступність його висока.
Застосування мікродобрив «УАРОСТОК»® дає змогу задовольнити потребу культури у елементах живлення, підвищує стійкість її до хвороб, шкідників, несприятливих ґрунтово-кліматичних та антропогенних чинників, впливає на поліпшення процесів фотосинтезу і обмінних реакцій у рослині та сприяє одержанню високого і якісного врожаю.
При використанні матеріалів цієї сторінки посилання на UAROSTOK.UA обов'язкове, для інтернет-видань - гіперпосилання, не закрите для індексації пошуковими системами.