Для підвишення урожайності сільськогосподарських культур разом з основними макродобривами (N) важливе значення мають мікродобрива. Результативність засвоєння основних мікроелементів на пряму залежить від наявності їх в рослині. Вони необхідні рослинам в невеликих кількостях. Вміст мікроелементів складає тисячні і десятитисячні долі відсотків маси рослин, проте кожний з них виконує чітко певні функції в обміні речовин, живленні і не може бути замінений іншим елементом.
При вирощуванні сільськогосподарських культур на ґрунтах з недостатнім, а в деяких промислових районах України з надмірним вмістом доступних форм мікроелементів, різко знижується урожай і погіршується його якість. Нестача або надлишок їх в рослинницькій продукції і кормах може викликати захворювання сільськогосподарських тварин і людини.
Основне значення мікроелементів полягає у підвищенні активності ферментів, які каталізують біохімічні процеси. До них належать В, Mn, Cu, Zn, Co, Mo, Fe, та ін., вміст яких у рослинах і ґрунтах становить не більше тисячної частки процента в перерахунку на суху речовину. Їх роль у живленні рослин не обмежується активізацією ферментів, вони здатні утворювати комплекси з нуклеїновими кислотами та іншими сполуками, впливають на фізичні властивості і структуру клітини, стан і розвиток кореневої системи, формування репродуктивних органів тощо.
Мікроелементи входять до складу багатьох вітамінів, ферментів, активують їх роботу, беруть участь в азотних і вуглеводних обмінах рослин, в окисно-відновних процесах, підсилюють процес фотосинтезу. Крім того, вони підвищують проникність клітинних мембран, що впливає на надходження іонів в рослину, на структуру і фізіологічні функції рибосом. Під їх дією підвищується стійкість рослин проти грибкових, вірусних і бактеріальних хвороб, несприятливих умов зовнішнього середовища (посуха, мороз, затоплення, суховії та ін.).
Значення основних мікроелементів
Елемент | Функції в рослині |
Магній Mg |
- Основна функція - система перенесення енергії; |
Кальцій Са |
- Входить до складу ядерної речовини, тому відіграє важливе значення в поділі клітин; - У вигляді пектату входить до складу клітинних оболонок; - Стимулює ріст та розвиток кореневої системи; - Впливає на відновлення нітратів до аміаку; - Впливає на обмін вуглеводів, білків. |
Марганець Mn |
- Бере участь у вивільненні енергії з молекул; розпаді гормонів рослин; разом з залізом у транспорті енергії, необхідної для фотосинтезу; у процесі засвоєння азоту, який уповільнюється при дефіциті марганцю; - Регулює фотосинтез, вуглеводний та білковий обмін. |
Бор В |
- Важливий компонент синтезу РНК і ДНК; |
Мідь Cu |
- В основному в складі білків у зелених клітинах відповідає за зв'язування сонячної енергії; - Підвищує посухо-, морозо-, та жаростійкість. |
Цинк Zn |
- Каталізатор у багатьох ферментних системах; - Регулює фосфорний обмін та біосинтез вітамінів. |
Залізо Fe |
- Необхідний компонент багатьох ферментів у рослині; - Регулює фотосинтез, білковий обмін, біосинтез ауксинів ( ріст). |
Молібден Мо |
- Необхідний рослині для утилізації азоту і його фіксації вбобових Rhizobiumbacteria; - Пониження активності нітратредуктази на клітинному рівні; - Впливає на фосфорний обмін у рослин. |
Кобальт Со |
- Компонент вітаміну В12, необхідного для фіксації азоту в бобових рослинах; - Бере участь в активації багатьох ферментів; - Впливає на прискорення фаз розвитку. |
Сірка S |
- Входить до складу деяких амінокислот та білків; - Входить до складу ферментів, які беруть участь в процесі дихання; - Відіграє важливу роль в процесах обміну речовин та енергії; - Впливає не на величину врожаю, а на його якість. |
Олександр Слюсар, к. с.-г. н.
Євген Кучеров, агроном-агрохімік