Передпосівна обробка насіння в промислових масштабах проводиться за допомогою спеціальних машин (ПС-10 та ін..). Проте аграрії можуть провести цей високоефективний захід самостійно без відповідної техніки. Насіння обробляється або замочується в робочому розчині. Робочу суміш необхідно готувати в день обробки.
Послідовність приготування робочого розчину:
Мікродобрива «УАРОСТОК»® можна застосовувати окремо, без додавання інших компонентів, тоді як для приготування робочого розчину потрібно:
Мікродобрива «УАРОСТОК»® можна застосовувати для приготування бакових сумішей. Для цього потрібно:
Загальні правила приготування робочих розчинів: використовуйте чисту та бажано м’яку воду.
Робочий розчин, що містить багато компонентів необхідно готувати в наступній послідовності (загальні рекомендації):
ПАР (поверхнево-активні речовини) необхідно додавати в останню чергу, бажано всередину розчину. При додаванні ПАР у робочий розчин з наступним додаванням води утворюється надлишкова кількість піни!
Перед додаванням кожного наступного компонента переконайтеся, що попередній вже розчинився!
Концентрація робочого розчину:
Мікродобрива «УАРОСТОК»ТМ для обробки насіння рекомендовано використовувати в 5-30% концентрації. Обробку насіння з ніжною шкіркою (огірок) або бульби треба обробляти в мінімально-рекомендованій концентрації (5%), а насіння з щільною шкіркою (соняшник, зернові, буряк) в максимально допустимій (30%). Для більшості культур концентрацією повинна становити 10%. Приготовлений розчин можна використовувати кілька разів протягом 24 годин.
Методика проведення обробки насіння:
Посівний матеріал розмістити на плівці, мішку або спеціально відведеному місці (засік), де буде проводитись обробка. В підготовлений робочий розчин поступово додають насіння, постійно перемішуючи його. З метою кращого розподілу розчину по поверхні насіння можна підняти краї плівки з різних сторін, перемішувати треба захищеними руками (в рукавицях) або лопатами (бажано використовувати пластикові, перемішувати обережно, запобігаючи травмування насіння). Після обробки насіння відразу висушують або висівають. За умови додавання компонентів, що містять мікроорганізми, обробку проводити в затінку, запобігаючи потраплянню прямих сонячних промінів.
Методика проведення замочування насіння:
Замочування насіння проводять таким чином, щоб воно було повністю вкрито робочим розчином. Легкі та недозрілі насінини спливають, тому їх доцільно видалити. Тривалість замочування коливається від декількох годин (до 4 годин) до доби. Після цього воду зливають, насіння просушують до сипучого стану і висівають.