Цукровий буряк – це культура, яка використовує значно більше елементів живлення, порівняно з іншими культурами, та є дуже вибагливою до забезпечення мікроелементами. На утворення 1 т коренеплодів і відповідної кількості гички з 1 га з ґрунту виноситься, кг/га: N – 50-60, Р2О5 – 15-20, К2О – 55-75, а також багато кальцію, магнію (Mg) – 1,5-2,0 кг, сірки, марганцю (Mn) – 0,015-0,02 кг, бору (B) – 0,01 кг та інших мікроелементів.
Оптимальна кількість обмінного кальцію в ґрунті для цукрових буряків становить 60-70% ємності поглинання, обмінного магнію і калію – відповідно 10-15 і 3,5%. Цукровий буряк дуже гостро реагує на нестачу бору, вразливий до нестачі марганцю, середньо вразливий – до нестачі міді, цинку, молібдену та кобальту. Необхідна кількість мікроелементів не завжди є наявною в ґрунті, а тому має поповнюватись за рахунок внесення мікродобрив у вигляді підживлень, з урахуванням результатів ґрунтової чи листової діагностики на окремому полі.
№ | Фаза розвитку | Препарат | Норма внесення, л/га | Значення |
1 | 3-10 справжніх листків | «РОСТОК» Буряк | 2 | Збільшення маси бадилля та підвищення продуктивності фотосинтезу. |
«РОСТОК» Макро | 1 | |||
2 | Перед змиканням листків в міжряддях | «РОСТОК» Плодоношення | 2 | Зміцнення кореневої системи, збільшення площі листової поверхні, збільшення стійкості рослин до кореневих гнилей, підвищення врожайності і цукристості коренеплодів. |
«РОСТОК» Бор | 2 | Інтенсифікація накопичення цукрів у коренеплоді. | ||
3 | Через 3-4 тижні | «РОСТОК» Буряк | 2 | Збільшення стійкості до кореневих гнилей, підвищення врожайності, маси коренеплоду та його цукристості через інтенсифікацію вуглеводного обміну та накопичення сахарози. |
«РОСТОК» Плодоношення | 2 |
Норма витрати робочого розчину 200-300 л/га.
Доцільно поєднувати підживлення з внесенням ЗЗР та карбаміду (за необхідності).
За потреби рекомендується додатково вносити «РОСТОК» Марганець, РОСТОК» Бор та «РОСТОК» Тіоцид.
Вміст поживних елементів у добривах "УАРОСТОК"® та дози їх внесення розраховані відповідно до потреби рослин в них у певний період їх росту та розвитку.
Застосування мікродобрив "УАРОСТОК"® сприяє:
Мікродобриво | Склад мікродобрива, г/л | |||||||||||
N | Р2О5 | К2О | Na2О | MgO | SО3 | Fe | Mn | B | Zn | Cu | Mo | |
«РОСТОК» Буряк | 80 | - | - | - | 47 | 25 | 2 | 8 | 9,7 | 6,6 | 2 | 0,055 |
«РОСТОК» Макро | 60 | 120 | 60 | - | 0,2 | 10 | 1,4 | 1 | 0,2 | 2,2 | 2,5 | 0,055 |
«РОСТОК» Плодоношення | - | 100 | 200 | - | - | 5 | 0,5 | 2 | 0,75 | 0,6 | 0,6 | 0,05 |
«РОСТОК» Тіоцид | - | - | 60 | 250 | - | 750 | - | - | - | - | - | - |
«РОСТОК» Бор | - | - | - | - | - | - | - | - | 100 | - | - | - |
«РОСТОК» Марганець | - | - | - | - | - | - | - | 100 | - | - | - | - |
Мікродобрива "УАРОСТОК"® є нетоксичними для людей та бджіл, не викликають алергії та екологічно безпечні.
Мікродобрива не лише підвищують урожай, а й забезпечують стійкість рослин до деяких захворювань та сприяють продуктивнішому використанню вологи, що є особливо важливим для цієї вологолюбної культури. Значну роль в нагромадженні цукру в коренеплоді буряку відіграють мезоелементи магній і сірка, та мікроелементи — бор і марганець.
Магній (Mg) Магній входить до складу основного пігменту зеленого листя - хлорофілу. Магній підтримує структуру рибосом, зв'язуючи РНК і білок. Велика і мала субодиниці рибосом асоціюють разом лише в присутності магнію, який також необхідний для формування полісом і активації амінокислот. Тому синтез білка не йде при нестачі магнію, а тим більше за його відсутності. Магній є активатором багатьох ферментів. Важливою особливістю магнію є те, що він зв'язує фермент з субстратом по типу хелатного зв'язку (клешнеподібний зв'язок між органічною речовиною і катіоном). Так, наприклад, приєднуючись до пірофосфатнї групи, магній зв'язує АТФ з відповідними ферментами. У зв'язку з цим всі реакції, що включають перенесення фосфатної групи (більшість реакцій синтезу, а також багато реакцій енергетичного обміну), вимагають присутності магнію. Магній активує такі ферменти, як ДНК-і РНК-полімерази, аденозинтрифосфатазу, глютаматсінтетазу; ферменти, що каталізують перенесення карбоксильної групи - реакції карбоксилювання і декарбоксилювання; ферменти гліколізу і циклу Кребса, молочнокислого і спиртового бродіння. У ряді випадків вплив магнію на роботу ферментів визначається тим, що він реагує з продуктами реакції, зрушуючи рівновагу в бік їх утворення. Магній може також інактивувати ряд інгібіторів ферментативних реакцій.
Сірка (S) Сірка входить до складу органічних сполук, що відіграють важливу роль в обміні речовин організму. Так, сірка входить до складу трьох амінокислот - цистину, цистеїну і метіоніну. Майже всі білки включають амінокислоти, що містять сірку, тому стає зрозуміла роль сірки в білковому обміні організму. Сірка бере участь у численних реакціях обміну (аеробна фаза дихання, синтез жирів і ін.). У складі коензиму А (СоА-SH) сірка бере участь в утворенні макроергічних зв'язків з ацильними групами кислот. Ацетілкоензім А (CH3CO~SCoA) грає роль в метаболізмі вуглеводів, жирних кислот, амінокислот.
Бор (B) Найсуттєвіше з усіх мікроелементів впливає на урожайність, цукристість і лежкість коренеплодів. За його нестачі спостерігається відмирання і почорніння як молодих листків так і точки росту, а в коренях спостерігається спочатку побуріння, а потім почорніння зовнішніх кілець судинно-провідної системи (гниль сердечка). Критичними періодами цукрових буряків для бору є фази 4-6 та 8-10 справжніх листків. У фазі 4-6 листків закладаються перші камбіальні кільця у коренеплоді та формується потенціал майбутньої продуктивності цукрових буряків.
Марганець (Мn) В цукрових буряках впливає на збільшення вмісту цукрів, хлорофілу, поліпшує відтік цукрів з листя у коренеплід, підсилює інтенсивність дихання. Він прискорює розвиток рослин, впливає на пересування фосфору зі старіючого нижнього листя до верхнього і до репродукційних органів. Марганець підвищує водоутримуючу здатність тканин, знижує транспірацію. Критичними періодами для марганцю (Mn) є фаза 8-12 справжніх листків.
Застосування мікродобрив "УАРОСТОК"® дає змогу задовольнити потребу культури у елементах живлення, підвищує стійкість її до хвороб, шкідників, несприятливих ґрунтово-кліматичних та антропогенних чинників, впливає на поліпшення процесів фотосинтезу і обмінних реакцій у рослині та сприяє одержанню високого і якісного врожаю.
При використанні матеріалів цієї сторінки посилання на UAROSTOK.UA обов'язкове, для інтернет-видань - гіперпосилання, не закрите для індексації пошуковими системами.